17-18 липня Чорноморський яхт-клуб відзначає свій 146-й день народження. На честь свята сьогодні стартувала традиційна регата Кубок «Чорноморського яхт-клубу», організована радою Чорноморського яхт-клубу, Вітрильною федерацією Одеської області та “Odessa Racing Club”. Також на території яхт-клубу відкрили новий арт-об’єкт і вшановували юних спортсменів, які нещодавно повернулися з Чемпіонату світу з вітрильного спорту, де показали відмінний результат.

Директор яхт-клубу Альберт Кабаков зазначив, що в останні роки яхтовий спорт отримав поштовх до розвитку:

«Останні роки яхт-клуб активно розвивається і найголовніше, що ми живемо справжнім, дивимося вперед і продовжуємо славні традиції. Більше тисячі одеситів тренуються на базі яхт-клубу. З них 200 – це юні спортсмени, майбутнє українського і світового яхтового спорту», – розповів Альберт Васильович.

Масштабне святкування дня народження Чорноморського яхт-клубу було відроджено 6 років тому на його 140-й день народження за ініціативою командора Чорноморського яхт-клубу Василя Івановича Фертюка. Командором були підготовлені кубки для нагороди дітей та дорослих, а оригінальні грамоти виготовлені одним із спонсорів – керівником яхтової школи “Comandor” Олексієм Письменним.

«Моя ідея полягала в тому, щоб зробити цей захід найбільш демократичним – зробити масовим і доступним, щоб виховувати молоде покоління, щоб вони бачили з кого можуть брати приклад. Як пам’ятаю, тоді на фотографії, яку ми зробили на закритті, нас було 300 осіб – від самих маленьких дітей до старшого покоління – заслужених яхтсменів. Приємно дивитися, як росте зміна поколінь. І хлопці, які були на чемпіонаті світу, представляли Одесу, представляли Україну, і отримали гідні результати – це великий прорив », – поділився Василь Фертюк.

Урочиста частина розпочалася зі слів подяки директора Чорноморського яхт-клубу Альберта Васильовича Кабакова всім, хто бере активну участь у поліпшенні цього місця. До того ж, зовсім недавно у яхт-клубу з’явився новий спонсор, завдяки якому тут продовжаться позитивні зміни, які багато хто міг помітити.

«146 років – це солідний вік, але якщо ви звернете увагу, наш клуб став молодіти. І це завдяки всім вам, як сказав Альберт Васильович, небайдужим до долі яхт-клубу. Ми разом привели територію в порядок, і робимо це місце таким, щоб сюди вдвічі приємніше було повертатися », – звернувся до яхтсменам заступник директора Чорноморського яхт-клубу Сергій Борисович Кисельов.

Кубок «Чорноморського яхт-клубу» проводять вже 7-й рік поспіль. Цього року у святковій регаті беруть участь більше 200 учасників: від наймолодших спортсменів до досвідчених яхтсменів. З такої нагоди, в Одесу прибули екіпажі з Києва. Так, в регаті взяли участь всі класи яхт, а саме: Finn, Laser Radial, 420, Cadet, Laser 4.7, Optimist, Platu 25, SB20, ORC Club, ORC Int., Free.

В перегонах взяли участь крейсерсько-перегонові яхти, які складають найбільшу частину Чорномоського-Одеського Флоту. Можна сказати, що крейсеристи Одеси активно підтримують систему ORC що являється найбільш справедливою системою виміру спортивних яхт. Тут можна відзначити роботу вимірювача ВФУ Олександра Степанова, який до речі зайняв перше місце в класі яхт Конрад-25. Переможцями стали екіпажі яхт: “Буян”, “Садко”, “Одиссей”. Детальні результати перегонів можна подивитися на сайті (sail-races.com)

Сьогодні також привітали юних спортсменів збірної України, які взяли участь в Чемпіонаті світу з вітрильного спорту, який відбувся в Італії. Хлопцям не більше 15 років. Вони взяли участь в класі одномісних яхт «Optimist». Цього року вийшло так, що в збірної України увійшли спортсмени тільки з Одеського регіону. З 53 країн команд одеських яхтсменів зайняла 5-е місце, показавши гідний рівень не тільки нашої області, а й усієї країни. Хлопцям вручили подарунки, і дали урочисте право – підняти прапор України на новій щоглі.

Спонсором масштабної регати став найбільший інтернет-магазин автозапчастин в Європі – компанія AUTODOC, що відкрила на початку липня представництво в Одесі. Технічний директор компанії Дмитро Задорожний привітав учасників з початком регати і передав вітання від засновника компанії Макса Вегнера.

«Регата – це важлива подія для всього міста, не тільки для її учасників, – зазначив Дмитро. – Багато людей все життя живуть поруч з морем, але далі хвилеріза НЕ запливали. Але в цьому і полягає потенціал Одеси. На жаль, зараз вітрильний спорт, туризм і дозвілля розвинений не так, як хотілося б. Ми всі знаємо, яка інфраструктура для вітрильного спорту створена в Хорватії, Греції і Туреччини. Там цей вид відпочинку працевлаштовує десятки тисяч людей і створює масштабні прибережні проекти, залучаючи мільйони туристів. Я переконаний, що в майбутньому Одеса повинна стати на один рівень з європейськими містами, тут з’являться нові яхт-клуби і бухти, а яхтинг буде розвиватися».