На 146-го честь Дня народження «Чорноморського яхт-клубу» на території яхт-клубу 17 липня 2021 року відкрили арт-об’єкт – якір античного торгового судна «Зміїний-Патрокл», присвячений безстрашності моряків вітрильного флоту та сигнальну щоглу.
Близько 2400 років тому давньогрецьке торгове судно вирушило з острова Пепарет в Егейському морі в один з полісів Північного Причорномор’я, з вантажем з трьох тисяч амфор на борту, наповнених вином і оливковою олією. Пройшовши шлях понад 600 миль, судно зазнало аварії біля берегів острова Левка (нині Зміїний) в Чорному морі. У 2011 році останки цього судна були виявлені командою підводно-археологічної експедиції «НАВАРЕКС». Поруч з судном під шаром піску були знайдені добре збережені фрагменти його якоря, відповідно до яких була виконана його точна копія і встановлена ​​на території яхт-клубу. Оригінальний якір важив близько 700 кг, а його копія – 200 кг.

Крім того, було встановлено сигнальну щоглу – обов’язковий атрибут яхт-клубів. «Щогла – це наше досягнення. Це те, про що ми давно мріяли. У кожному яхт-клубі повинна бути така сигнальна щогла, і у нас вона нарешті з’явилася », – розповів Альберт Кабаков.