Одне з найбільш видовищних і одночасно романтичних спортивних змагань сезону – Чемпіонат Європи з вітрильному спорту в класі PLATU 25 – завершилося в ці вихідні в Одесі.

Україна вперше приймала змагання такого рівня. Протягом чотирьох днів 35 екіпажів, включаючи яхтсменів з Італії, Англії, Ірландії, Латвії, Литви та України, підкорювали хвилі Чорного моря в акваторії Одеської затоки.

Організаторами турніру виступили Українська асоціація класу Platu 25 (UPCA), Міжнародна асоціація класу Platu 25 (IPCA) у співпраці з Європейською федерацією вітрильного спорту (EUROSAF) ​​під егідою Вітрильної Федерації України (SFU), Одеського перегонового яхт-клубу (ORYC) за підтримки Чорноморського яхт-клубу (BSYC).

В перший день змагань примхливе Чорне море показало учасникам чемпіонату свій характер. Північно-східний вітер створював біля входу в яхт-клуб відбійні хвилі такої висоти, що вихід в акваторію ставав небезпечним для життя. Два дні поспіль через це доводилося переносити старти на більш пізній час.

В останній день змагань навіть сталася сутичка – дві яхти, що йшли зустрічним курсом, не розрахували дистанцію і силу хвиль і вдарилися щоглами, зламавши їх. Ще одна яхта не змогла продовжити боротьбу через пошкодження керма – її довелося буксирувати в марину.

У підсумку за чотири дні вдалося провести дев’ять гонок замість запланованих 12.

За словами директора Чорноморського яхт-клубу і співорганізатора гонки Альберта Кабакова, не всі гості виявилися готові до такої складної погоді.

«Чемпіонат пройшов весело, тому що була складна погода, всі дні чемпіонату дув самий неприємний північно-східний вітер, – розповів Альберт Кабаков. – Для багатьох учасників це було несподіванкою, багато виявилися не готові до такої великої хвилі. Найскладніше було вийти з яхт-клубу. В цілому ж чемпіонат пройшов добре, і саме ця погода запам’ятається учасникам на все життя. Гірше, коли штиль і регата не проходить через відсутність вітру».

У числі спонсорів і партнерів Чемпіоната Європи з вітрильного спорту – найбільший в Європі інтернет-магазин автозапчастин AUTODOC, одеський інтернет провайдер «Тенет», компанія «Роял-моторс» і готель «Бристоль».

«Вітаємо всіх учасників із завершенням важкої, але дуже захоплюючої регати, – відзначили в AUTODOC. – Ми раді підтримати розвиток цього чудового спорту в Одесі і впевнені, це розвиває не тільки сам яхтинг, але і дає поштовх до розвитку всього туристичного потенціалу міста».

Складність погодних умов зазначив чемпіон світу 1997 року литовець Раймондас Шугждініс. Екіпаж його човна White Wale прийшов четвертим.

«Шкода, що чемпіонат пройшов при сильних вітрах, це не наш козир, – розповів Раймондас. – Ми були не готові. Якби ми виступали вшістьох, показали б результат вище».

У свою чергу капітан змішаного італійського екіпажу Лоренцо Бертіні відзначив хорошу організацію чемпіонату. Для участі в «одеському» чемпіонаті дві італійські команди об’єдналися в екіпаж, а їх яхта отримала нове ім’я Ursarella – похідне від назв обох суден.

«Ми вирішили приїхати сюди, щоб познайомитися з вашою чудовою країною, з Чорним морем і населенням, яке дуже добре і хороше, – говорить Лоренцо. – Ми провели тут прекрасні десять днів, з яких найцікавішими були, звичайно ж, чотири дні чемпіонату. Ми вже працювали в таких умовах і в Італії, і в інших місцях в світі, але перший день був дуже складним через величезні хвилі, наш човен стрибала як божевільний. Я думаю, що наш результат (італійці зайняли 16 місце, – Ред.) Трохи гірше, ніж ми розраховували».

А ось улюбленці публіки і найкрасивіша команда чемпіонату Golandia Girls впевнені, що результат не головне – найважливіше одержувати задоволення від гонки і моря.

«Було зроблено багато роботи для того, щоб ми тут брали участь, тому ми не могли дозволити страху або невпевненості взяти вгору, – зазначила капітан жіночої команди Олена Попова. – Повернутися бажання не було, але страшно було. Головне – стежити за своїм човном і робити максимум, викладатися і отримувати задоволення, і тоді все вийде».

Оголошення результатів затяглося на цілу годину через велику кількість протестів спортсменів. У підсумку чемпіонами Європи стала команда Black Sea Pirates капітана Родіона Луки, другий результат показала команда Kontramarka капітана Олександра Порядченко. Бронзу взяв екіпаж GRANDE EVENTO Максима Гонтаря.

За словами срібного призера Олімпіади та керівника Федерації вітрильного спорту України Родіона Луки, європейський чемпіонат був складний і в психологічному плані також.

«Під час чемпіонату України (проходив тижнем раніше в Одесі, – Ред.) Ми не відчували мандражу, і ганялися набагато легше, – розповів Родіон Лука. – Це була як тренувальна регата, і все виходило набагато легше. Тут відчувався психологічний тиск, команда хвилювалася, були помилки. Найважчим виявилося зловити кураж – який і дозволяє мінімізувати кількість помилок і йти до мети».

Нагородження переможців пройшло в урочистій обстановці на причалі яхт-клубу. Пам’ятні призи та подарунки отримали всі учасники гонки, а також організатори і судді. Апофеозом свята стала справжня битва, під час якої «срібні» і «золоті» екіпажі обливали один одного шампанським під оплески залу.

Переклад статтi та свiтлини: dumskaya.net.